Kostanin tvist

KOŠTANIN TVIST

po L. Hibner / A. Šepetkovski

Glume: Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski

Okusite slatke muke nastanka predstave, kreiranja lika, funkcionisanja pozorišta… Uh, laž. Nisu uopšte slatke muke.

U svakoj sceni ove dinamične predstave, publika prisustvuje otvorenoj probi ,,Koštane“ i različitim režijama jedne te iste scene iz čuvene drame. Samo se akteri na toj probi menjaju. Glumci predstave ,,Koštanin tvist“ (Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski) tumače više likova, tačnije tipova ,,reditelja“, ,,glumica“, ,,glumaca“, ,,dramaturga“, ,,dekoratera“… svih onih koji svako pozorište čine živim.
Svaki od reditelja vidi ,,Koštanu“ i scenu koju režira na poseban način, svojstven njegovom senzibilitetu, životnom iskustvu i talentu. Svaka glumica koja igra tu scenu doživljava je drugačije, svojstveno njenom daru, iskustvu i ambicajama. A sudar tih stremljenja i karaktera reditelja i glumaca, u pozorištu tako često nespojivih, dovodi do urnebesnih situacija, povišenih emocija i žestokih sukoba.
Ovo je komedija o smislu stvaranja i tragedija o neostvarenim ambicijama . Ili obrnuto.
Da li je put ka uspehu u ugađanju sebi i svojim hirovima ili u dubljem, ljubavnom osluškivanju drugog čoveka i davanju ?

____________________:
REDITELj : Da ti objasnim neke stvari, srećice…. Ljudi rade po ceo dan. Dolaze u pozorište, kupe karte. Žele da se smeju. Možda malo da plaču. Ali sigurno da zaborave na sve… I onda vide tebe, bejbi! Daj im, neka se zaljube u tebe! Zavedi ih, mačkice!
___________

GLUMICA : Pozorište je grotlo, a ovakvo, provincijsko pozorište je deveti krug pakla. Ovde svi imaju čireve ili bolove u želucu i u pozorišnom bifeu opisuju jedan drugom opisuju simptome. I to je je jedan od retkih smislenih razgovora koji se vode u bifeu.