Festival – Serbian

 


Program Festivala “SLAVIJA 2019” (PDF katalog)


POZIV ZA UČEŠĆE

NA 18. MEĐUNARODNOM POZORIŠNOM FESTIVALU

„SLAVIJA 2019.“

9-16. marta 2019., u Beogradu

Pozivamo sve zainteresovane (profesionalna pozorišta, pozorišne kompanije, nezavisne pozorišne trupe i ostale oblike pozorišnih produkcija) da se prijave za učešće na festivalu koji se tradicionalno održava u Beogradu, u periodu od 9.-16. marta. Festival nije žanrovski opredeljen. Ima takmičarski karakter, a ugledni tročlani međunarodni žiri dodeljuje samo jednu nagradu za najbolju predstavu u celini. Cilj festivala je predstavljanje najkvalitetnijih pozorišnih projekata iz čitavog sveta i razmena misli, ideja, planova i iskustava u realizaciji projekata i repertoarskoj  politici, kao i buduća saradnja na razmeni projekata. Prijave se mogu dostaviti do 30. oktobra 2018. Definitivna selekcija će biti poznata do kraja 2018. godine. Uslovi festivala: smeštaj na bazi noćenja sa polupansionom (doručak i ručak) za 2-3 noći, koktel  večera posle svake predstave, transfer aerodrom-hotel-aerodrom i ulaznice za sve ostale predstave na festivalu. Sve informacije o prethodnih sedamnaest festivala, kao i o Pozorištu SLAVIJA, možete naći na našem sajtu: www.pozoriste-slavija.co.rs.

FORMULAR ZA PRIJAVU

PREDSTAVA

USLOVI KVALIFIKACIJE

PLAN SCENE I SALE

Batrić Žarković Selektor Festivala SLAVIJA


XVII MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL SLAVIJA 2018.“ 9-19. MART 2018., BEOGRAD

FESTIVAL je otvorio glumac Marko Nikolić

Program Festivala – PDF!

Dame i gospodo, odana i probrana festivalska publiko, Žiri 17-og MEĐUNARODNOG POZORIŠNOG FESTIVALA SLAVIJA 2018 , koji je radio u sastavu: – Božidar Đurović, reditelj iz Srbije, predsednik – dr Nina Mazur, teatrolog i pozorišni kritičar iz Nemačke, član – Ljubo Božović, dramski umetnik iz Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, član, doneo je jednoglasnu odluku: da nagrada za najbolju predstavu u celini, statueta DON KIHOT – rad vajara Nikole-Kolje Milunovića – pripadne ansamblu NOVOG UMETNIČKOG POZORIŠTA IZ ČELJABINSKA, RUSIJA za izvodjenje predstave OLUJA, Aleksandra Ostrovskog u režiji Evgenija Gelfonda. Obrazloženje: Melodrama OLUJA, znamenitog dramskog pisca Aleksandra Ostrovskog, je višeznačna dramska partitura, koja već vek i po nadahnjuje najznačajnije ruske i evropske dramske i muzičke umetnike. U modernom dobu, dobu postistine, kada – čak i u najintimnijim ljudskim odnosima – najčešće ne znamo šta je istina a šta je laž,  zahvaljujući rediteljskom čitanju, odličnim glumačkim ostvarenjima kao ostalim segmentima predstave, ova inscenacija potvrđuje nespornu scensku komunikativnost, društvenu aktuelnost i gledljivost, a glumci iz Rusije su – na obostrano zadovoljstvo –  lako pronašli tu usku stazu izmedju glumaca i publike. Čestitamo!

9. mart 2018.

Ceremonija otvaranja

MNOGO VIKE NI OKO ČEGA, Vilijem Šekspir
Državno omladinsko pozorište “Nodar Dumbaze”,
GRUZIJA

10. mart 2018.

SRCA I NOŽEVI (PORODICA ŠROFENŠTAJN), Hajnrih fon Klaist
Rjazansko regionalno dramsko pozorište,
RUSIJA Pozorište Volfgang Boršert, NEMAČKA

11. mart 2018.

SVE JE TO ZBOG NJE, Andrej Ivanov
Republičko pozorište beloruske drame,
BELORUSIJA

12. mart 2018.

HAMLETOVI SNOVI, Nina Mazur
Vladimirsko akademsko dramsko pozorište,
RUSIJA

13. mart 2018.

ZID ŽIVIH, Dana Sideros
Državno rusko dramsko pozorište “Stanislavski”,
KAZAHSTAN

14. mart 2018.

POSETA, Lola Angnostaki
Nezavisno pozorište “Oluja”,
EGIPAT

15. mart 2018.

PRIČAJ, MEDEJA, Mehdi Seikhvand
Pozorišna kompanija “Džirdžirak”,
IRAN

16. mart 2018.

OLUJA, Aleksandar Ostrovski
Novo umetničko pozorište,
RUSIJA

17. mart 2018.

POSLEDNJA IGRA, Falah Čaker
Pozorišna kompanija “ITRAN”,
ALŽIR

18. mart 2018.

LOPUŽE, Branislav Nušić
Pozorište “Slavija”,
SRBIJA

Ceremonija zatvaranja, Žiri proglašava pobednika festivala!

Žiri Festivala: Božidar Đurović, režiser, Srbija – predsednik žirija Dr Nina Mazur, teatrolog i pozorišni kritičar, Nemačka Karine Khodikyan, dramski pisac, Jermenija

 

Međunarodni pozorišni festival SLAVIJA je dobio Etiketu EFFE 2015./2016. tako da je sada deo Platforme EFFE, koja se sastoji od festivala koji su sinonim za umetnički kvalitet i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju 31 evropsku zemlju i čine Evropu boljim mestom.

EFFE LABEL POZORISTE SLAVIJA

 


 

– PRETHODNI FESTIVALI –

 

SLAVIJA 2017

SLAVIJA 2016

SLAVIJA 2015

SLAVIJA 2014

SLAVIJA 2013

SLAVIJA 2012

SLAVIJA 2011

SLAVIJA 2010

SLAVIJA 2009

SLAVIJA 2008

SLAVIJA 2007

SLAVIJA 2006

SLAVIJA 2005

SLAVIJA 2004

SLAVIJA 2003

SLAVIJA 2002